Mrkvový koláč plný vitamínů
Ingredience a množství
250 g hladké mouky
200 g cukru
200 g másla (při pokojové teplotě)
4 vejce
1 balení vanilkového cukru
1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli
Můžete si také připravit dortovou formu, kterou vymažete máslem nebo vsuňte pečicí papír.
Postup přípravy
Ve velké míse smíchejte změklé máslo a cukr dohladka. Můžete použít mixér nebo metličky, abyste dosáhli hladké konzistence. Přidejte vanilkový cukr a postupně zašlehejte do směsi vejce po jednom. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Poté přidejte do směsi prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Začněte míchat na nízké rychlosti, abyste zabránili vzniku mléčných hrudek. Postupně zvyšujte rychlost míchání, dokud nezískáte hladké těsto. Můžete také použít šlehací metlu, abyste dosáhli stejnoměrné konzistence těsta.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Poté vezměte připravenou dortovou formu a vlijte do ní těsto. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše formy.
Formu s těstem dejte do předehřáté trouby a pečte ji přibližně 40-50 minut. Mějte na paměti, že čas pečení se může lišit v závislosti na typu trouby, takže je dobré pravidelně kontrolovat její stav. Abyste zjistili, zda je hotová, proveďte test špejlí - vložte do středu špejli a pokud vyjde suchá, je bábovka upečená.
Po upečení vyjměte formu z trouby a nechte ji chvíli vychladnout. Poté opatrně vyklopte na mřížku a nechte upečený koláč úplně vychladnout. Tímto způsobem se zabrání zapaření a udrží se křehký a vláčný.