Polévka z pečených máslových dýní
Ingredience a množství
1 kg například pižmová - muškátová dýně (půjdou i jiné dýně)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 malá chilli paprička, nakrájená
1 lžička kurkumy
1 lžička mleté uzené papriky
2 lžíce oleje
1 l zeleninového vývaru
2 dl šlehačky
Sůl a černý pepř
můžete použít pražené kořenové lupínky a snítku bylinek na ozdobu
Postup přípravy
Oloupejte a nakrájejte dýni na velké kousky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 225 stupňů asi 30 minut. Nastrouhejte zázvor. Nachystejte koření a nakrájejte cibuli.
Na oleji zpěníme cibuli, zázvor a koření. Přidejte dýňi a zeleninový vývar. Necháme vařit asi 10 minut. Rozdrťte ručním mixérem nebo v mixéru a přidejte šlehačku. Dochuťte solí a pepřem.
Ozdobte a vychutnejte si horké v páře.
Díky za recept Oskari Lahti