Menu
S kuchyňským nádobím Maku Kitchen Life je radost a zábava vařit.
0,00 
0
Váš nákupní košík
Celkem: (vč. DPH)
Pokračovat do košíku
Nákupní košík je prázdný.
Pozadí hlavičky stránky

Turecká vejce (Cilbir)

Délka čtení: 1 min., 16 sec.
Turecká vejce (Cilbir)

Turecká vejce jsou trendy a chutným snídaňovým nebo brunchovým pokrmem, jehož tajemství spočívá v pošírovaném vejci s česnekovým jogurtem a chilli olejem.

Ingredience a množství


Pošírovaná vejce

4 vejce
2 l vody
3/4 dl octa

Česnekový jogurt

1 stroužek česneku
3 dl tureckého jogurtu
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky mletého černého pepře
(snítka čerstvé máty pro ty, kteří ji mají rádi)

Chilli olej

1/2 dl řepkového oleje
1 lžička chilli vloček
1/2 lžičky mleté uzené papriky

 

Také

Čerstvé nasekané bylinky (petržel, pažitka atd.)
Čerstvý křupavý chléb

Postup přípravy

Začněte česnekovým jogurtem. Česnek oloupeme a nasekáme. Jogurt dochutíme česnekem, solí a pepřem.


Rozbijte vejce do sklenic. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte ocet. V bublající vodě zavířte naběračkou a vhoďte vejce do vody. Vařte asi 3 minuty. Vejce vařte ve dvou dávkách tak, aby v hrnci byla dvě vejce současně.


Olej, chilli vločky a papriku zahřejte v hrnci na mírném ohni asi 5 minut za stálého míchání. Ochlaďte na pokojovou teplotu.


Lžící dejte jogurt na dno talíře. Navrch pokapejte chilli olejem. Doprostřed položte pošírované vejce a ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami. Podávejte s lehkým křupavým chlebem.


Děkuji za recept Oskari Lahti