Turecká vejce (Cilbir)
Turecká vejce jsou trendy a chutným snídaňovým nebo brunchovým pokrmem, jehož tajemství spočívá v pošírovaném vejci s česnekovým jogurtem a chilli olejem.
Ingredience a množství
Pošírovaná vejce
4 vejce
2 l vody
3/4 dl octa
Česnekový jogurt
1 stroužek česneku
3 dl tureckého jogurtu
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky mletého černého pepře
(snítka čerstvé máty pro ty, kteří ji mají rádi)
Chilli olej
1/2 dl řepkového oleje
1 lžička chilli vloček
1/2 lžičky mleté uzené papriky
Také
Čerstvé nasekané bylinky (petržel, pažitka atd.)
Čerstvý křupavý chléb
Postup přípravy
Začněte česnekovým jogurtem. Česnek oloupeme a nasekáme. Jogurt dochutíme česnekem, solí a pepřem.
Rozbijte vejce do sklenic. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte ocet. V bublající vodě zavířte naběračkou a vhoďte vejce do vody. Vařte asi 3 minuty. Vejce vařte ve dvou dávkách tak, aby v hrnci byla dvě vejce současně.
Olej, chilli vločky a papriku zahřejte v hrnci na mírném ohni asi 5 minut za stálého míchání. Ochlaďte na pokojovou teplotu.
Lžící dejte jogurt na dno talíře. Navrch pokapejte chilli olejem. Doprostřed položte pošírované vejce a ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami. Podávejte s lehkým křupavým chlebem.
Děkuji za recept Oskari Lahti