Polévka z čerstvého hrášku nebo Crème Ninon
Luxusní Crème Ninon neboli francouzská hrachová polévka. Polévka zakončená šlehačkou a sektem.
Ingredience a množství
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 moučný brambor
1 malá mrkev
1 lžíce másla
Asi 6 dl zeleninového nebo kuřecího vývaru
500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 snítka máty
Sůl
bílý pepř
2 dl šlehačky
Asi 2 dl suchého šampaňského nebo sektu
Postup přípravy
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Oloupejte a nakrájejte brambory a mrkev na malé kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo a zlehka na něm orestujeme cibuli. Do hrnce přidejte kostky brambor a mrkve a chvíli povařte.
Přidejte vývar a hrášek. Necháme vařit 10–15 minut, tedy dokud hrášek nezměkne.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud chcete, můžete přecedit.
Protlak vlijte zpět do hrnce, hrnec dejte zpět na plotnu a polévku provařte.
Dochutíme citronovou šťávou, nasekanou mátou a solí a pepřem.
Smetanu šlehejte do světlé pěny.
Pěnu vmícháme do polévky spolu se střikem šampaňského nebo sektu těsně před podáváním.
Přidejte pár lístků máty na ozdobu a ihned podávejte.