Chleba z litinového hrnce
Lahodný a křupavý domácí chléb. Chléb získá při pečení křupavou kůrku a dlouhá doba kynutí dělá chléb nadýchaným a hlavně chutným.
Ingredience a množství
7 dl pšeničné mouky
1 lžička soli
4 g čerstvého droždí nebo 1/2 lžičky sušeného droždí
3 1/2 dl vody
Postup přípravy
V misce smícháme vlažnou vodu s ostatními ingrediencemi. Pevně přikryjte a nechte 12-24 hodin kynout.
Před pečením těsto vyklopíme na pomoučený stůl a dvakrát otočíme, nehněteme. Povrch posypeme trochou mouky a přikryjeme utěrkou. Kotlík vložíme do studené trouby a troubu rozpálíme na 225 stupňů. Když těsto kyne asi 30 minut, vyndejte formu z trouby a vnitřek lehce potřete řepkovým olejem.
Těsto vložíme do horkého hrnce a přiklopíme pokličkou. Pečeme 30 min. Odstraňte poklici a pečte cca 15 min. nebo dokud povrch nezíská krásnou barvu. Vyjměte chléb z formy a před podáváním jej nechte vychladnout.
Užijte si svůj vlastnoručně upečený chléb!